30-4 Brea - Santiago (26 km)
Door: Dik Daub
Blijf op de hoogte en volg Dik
30 April 2008 | Spanje, Santiago de Compostela
We lopen langs het vliegveld Lavacolla van Santiago. Kees komt op het idee daar heen te gaan om te kijken of het mogelijk is onze terugvluchten op 9 mei over te boeken naar 6 mei, we hebben namelijk 3 dagen gewonnen op ons schema. Helaas is deze overboeking een kostbare zaak op het vliegveld, maar de aardige dame achter de balie (foto) geeft ons een aantal bruikbare tips om het minder duur te regelen.
We komen in Lavocalla. Daar wordt uit een bus een lading Italiaanse ´pelgrims´ geladen die de laatste 20 km nog gaan doen (foto). In dit plaatsje gingen vroeger de pelgrims zich wassen in de beek Sionlla (foto) alvorens Santiago binnen te gaan. Ook trokken ze dan schone kleren aan als ze die nog hadden. Kees heeft vanmorgen zich voor deze gelegenheid gedoucht, en ik zal dat in Santiago doen.
Steeds dichter naderen we Santiago. We moeten klimmen naar de Monte de Gozo. Hier is de paus in 1989 geweest voor een bedevaart. Ter gelegenheid daarvan is een pelgrimsmonument (foto) opgericht en een enorm complex neergezet om pelgrims te herbergen (foto). Santiago is van hieruit op zo´n 6 km te zien, maar het is onmogelijk om de kathedraal te onderscheiden.
We lopen de voorsteden van Santiago in. Het is een tijdje mooi zonnig weer. Door een Italiaanse laten we ons op de foto zetten voor het bord ´Santiago´ (foto). We passeren moderne nieuwe grote gebouwen. Als het begint te regenen duiken we een bar in. Om 16.30 is het weer droog en verlaten we de bar. Om een uur of vier zijn we dan bij de kathedraal. Het is heel redelijk weer. Natuurlijk moeten we voor de kathedraal op de foto (foto). Hiermee is het loopgedeelte van onze pelgrimstocht geëindigd, een bijzonder ogenblik. We lopen om de kathedraal heen en maken een foto van de fontein op het Praza de Praterias naast de kathedraal (foto). Hierop staat één van de vele webcams van Santiago gericht.
Daarna naar het toeristenbureau voor Galicië en informatie over de tocht naar Finisterre opgehaald. Vlak daarbij is het toeristenbureau voor Santiago, daar een kamer in hotel Maycar laten reserveren. Het bureau voor de pelgrims is ook niet ver. We vragen of het bureau morgen open is voor de oorkonde “Compostela” (we willen de datum van 1 mei er op als datum van uitgifte) en voor informatie over de mis morgen. Inderdaad is het bureau morgen open en zal het wierookvat (‘Botafumeiro’) morgen zwaaien. Op zondag is dat niet het geval. Het kan wel ´gekocht´ worden voor € 245.
Naar ons mooie hotel met onze ‘kamer’ bestaande uit een slaapkamer, een kleine zitkamer en 2 badkamers. Het hotel biedt gratis internet. We boeken de tickets over van 9 naar 6 mei.
We keren terug naar het centrum. Daar ontmoeten we weer de Australiërs uit Sydney die we voor het eerst gesproken hebben in de albergue in Terradillos op 16-4. Zij hebben gegeten in de keuken van de beroemde parador van Santiago, het voormalige pelgrimshospitaal van de Reyes Católicos. Wij hadden er wel van gehoord, maar dachten dat het praktisch niet mogelijk was, maar wel dus. Morgen willen daar ook een kans wagen. In de kathedraal gaan we, nu het niet druk is, alles bekijken. Binnen valt het barokke hoofdaltaar het eerst op (foto). Het is boven het graf van de apostel Jacobus gebouwd. Boven het altaar bevindt zich een beeld van de apostel (foto Wikapedia). Achter het altaar is een trapje (goed te zien op foto) dat omhoog naar het beeld voert zodat het beeld van achteren omarmd (zie ook foto) kan worden. Er staat een lange rij pelgrims, zodat wij het omarmen tot morgen uitstellen. Onder het altaar is een crypte waarin een zilveren schrijn met de relieken van de apostel. De toegang is helaas afgesloten door een hek (foto). Bij de ingang zit op de middelste pilaar van het middenportaal een beeld van de apostel Jacobus. Deze pilaar wordt de pelgrimspilaar genoemd omdat de traditie is dat pelgrims bij aankomst in de kathedraal hun vingers in de uitgesleten plooien van de mouw leggen als teken van veilige aankomst. Helaas is er tegenwoordig een hek om geplaatst zodat de pilaar niet meer bereikbaar is (foto).
Dan maar een pilsje in een bar als teken van veilige aankomst. Daarna een eenvoudig dineetje in een cafetaria. Terug naar het hotel lopen we over een enorme kermis tegen een helling. Op de top staat een geweldig reuzenrad. Ondanks de regen en het late tijdstip (22.30) is het er nog gezellig druk, ook met kleine kinderen.
In het hotel ben ik dan nog uren bezig met dit verslag. Ook foto’s gedownload. De reacties gelezen: Mia & Loek, Paul (bedankt voor het invallen, goed gedaan) & Magda, Minka & Emiel & Biko (we gaan nog sneller), Gerrit (groeten aan de Oldtimers), Hein (resultaten gezien op internet; het grote wierookvat zullen we zien) bedankt voor jullie reacties. Groeten.
01 Mei 2008 - 09:18
Mia & Loek:
Beste Dik en Kees, van harte proficiat met het bereiken van jullie einddoel. Wij hebben grote bewondering voor voor het slagen van deze pelgrimstocht. Wij vragen ons af of jullie na deze ervaring wellicht als mens veranderd zijn; dat hoor je nogal eens vertellen.
Mochten jullie na thuiskomst ooit van plan zijn een lezing te geven over deze 3-jarige tocht dan zulen we dat gaarne vernemen.
Nu nog "even" naar Finistere en dan weer naar Nijmegen. Goede thuiskomst gewenst. -
01 Mei 2008 - 11:35
Willem En Gea:
Dag Kees en Dik!
Van harte proficiat met het behalen van Santiago de Compostela. Sterkte met de laatste loodjes naar Finistere. Petje af voor de snelheid en doortastendheid van jullie beiden. Wat hebben jullie in een korte tijd grote afstanden overbrugd! Dank voor de verslagen. Tot ziens, hier of daar of ergens... Ultreia! Suseia! Jebenerbijna!
met vriendelijke groet,
Willem en Gea -
01 Mei 2008 - 15:35
Magda En Paul:
Dag Dik en Kees,
Respect en bewondering voor 2 bejaarde heren die dit huzarenstukje hebben volbracht,en dan hebben we het niet alleen over het laatste traject!
Wat zal het volgende project zijn? Een fietstocht naar India of zo?
Hopen jullie spoedig weer thuis te zien en dan drinken we een glas op deze met succes volbrachte prestatie.
Magda en Paul -
01 Mei 2008 - 17:15
Minka:
Gefeliciteerd met het bereiken van de eindstreep. Geniet nog even van het mooie land en een behouden terugreis !
veel liefs,
Minka en haar mannen