5-5 Fisterra - Santiago (met de bus) - Reisverslag uit Santiago, Spanje van Dik Daub - WaarBenJij.nu 5-5 Fisterra - Santiago (met de bus) - Reisverslag uit Santiago, Spanje van Dik Daub - WaarBenJij.nu

5-5 Fisterra - Santiago (met de bus)

Door: Dik Daub

Blijf op de hoogte en volg Dik

12 Mei 2008 | Spanje, Santiago

De bus vertrekt om 11.45 vanuit het centrum, dus we kunnen uitslapen. Het ontbijt gebruiken we op het terras met prachtig uitzicht op het haventje (foto). Omdat we moeilijkheden verwachten met de stokken als handbagage in het vliegtuig moeten we die nog wegschenken. De refugio is de meest voor de hand liggende plaats, maar die is op dit tijdstip gesloten. We zetten daarom onze 3 stokken maar tegen de muur naast de deur (foto). Onze grote dubbeldekkerbus (foto) is keurig op tijd. Onze angst is dat, als we wegrijden, iemand met 3 stokken zwaaiend hard achter de bus aan holt, maar gelukkig gebeurt dat niet. De bus rijdt een deel van de route die wij gelopen hebben, maar voorbij Cee blijft hij de kust volgen. Pas in Santiago zien we onze route weer. De reis duurt meer dan 3,5 uur, om 15.15 zijn we in het busstation.

We lopen in een kwartier naar het centrum bij de kathedraal. We zoeken nog een goedkoop onderdak voor één nacht, maar nu laten de snorders zich niet zien. Wel komen we Ted uit Eindhoven weer tegen. Hij heeft een kamer in een bar vlak bij de kathedraal voor € 15, en volgens hem zijn er meer plaatsen. Hij brengt ons er heen (dus toch een soort snorder) en ja hoor, de bar heeft voor ons een kamertje met 2 bedden, prima voor elkaar dus. We kijken vanuit het barretje direct op de kathedraal (foto).

We weten ook al waar en wanneer de bus morgen naar het vliegveld vertrekt, dus hebben we de tijd om inkopen te doen. Kees en Ted zoeken een blauw T-shirt in de kleur van de Camino-schelp met een kleine gele pijl of een kleine gele schelp. Ik zoek bruine aardewerk bekers om wijn uit te drinken om mee te nemen voor Ine. Na veel zoeken slagen we.

We zijn van plan weer gratis in de parador te gaan eten. Tegen half zeven staan we daar, Ted gaat ook mee. Er zijn al 4 anderen, en al snel zijn er 10 mensen. Behalve ons zijn er een Fransman, een onduidelijke jonge Spanjaard, een Duitse jonge vrouw, 2 oudere Duitsers en een ouder Duits echtpaar. Om 7 uur neemt de Spanjaard de leiding en loodst ons de Parador in direct naar de keuken. Daar is een kok bezig, maar hij is nog lang niet klaar (foto). Wij staan met onze bladen te wachten (foto). Na enige tijd is ook de salade afgemaakt (foto) en krijgen wij ons eten (foto). De kok pakt ook 3 flessen rode wijn uit een kast, maakt die alle 3 open, maar geeft er ons maar 2 mee. De Spanjaard gaat nog vragen hoe het zit, maar het blijven er 2. Het eten is niet slecht, maar het gezelschap wel. Door de anderen wordt nauwelijks iets gezegd, dus de maaltijd gaat eigenlijk als een nachtkaars uit.

Op een strategisch punt, waar we het langs trekkende volk naar en van de kermis goed kunnen bekijken, drinken we nog een paar laatste drankjes met Ted. Ook vandaag gaan we zoals gewend weer op tijd naar bed.

Dik

Samen met mijn vriend (én buurman) Kees ben ik in 2006-2008 in 4 etappes van huis naar Santiago gelopen. We hebben dat als een geweldig avontuur ervaren. Verleden jaar, in mei 2011, hebben we de wandeldraad weer opgepakt door het Hadrian's Wall Path te lopen van Newcastle naar St. Bees. Dit jaar 2012 willen we in mei de Coast-to-Coast Walk van St. Bees naar Robin Hood's Bay gaan lopen. Ook die wil ik laten volgen via dikdaub.waarbenjij.nu. Om de thuisblijvers meer up-to-date te informeren met tekst en foto's heb ik een prepaid smartphone aangeschaft. Mijn hoop is dat er voldoende tijd en gelegenheid is om de site via WiFi dagelijks van nieuwe tekst en foto's te voorzien. Als proef wil ik in april een vakantie van een week van Ine en mij naar Zwitserland via deze site laten zien.

Actief sinds 23 Aug. 2006