28-4 Portomarín - Coto (33 km) - Reisverslag uit Coto, Spanje van Dik Daub - WaarBenJij.nu 28-4 Portomarín - Coto (33 km) - Reisverslag uit Coto, Spanje van Dik Daub - WaarBenJij.nu

28-4 Portomarín - Coto (33 km)

Door: Dik Daub

Blijf op de hoogte en volg Dik

29 April 2008 | Spanje, Coto

Vanuit ons kamertje op tweehoog kijken we uit op de Romaanse kerk van San Juan (foto). Ook zijn er donkere wolken te zien. Ontbijt in een bar. Op tv is de voorspelling regen. Wij hebben vandaag ongeveer 3 x 10 min. regen, rest 40% zon.

We moeten terug naar de brug, maar we nemen nu een voetgangersbrug. Het landschap lijkt wat op de Ardennen. Later blijven we uren lang in de buurt van de drukke C535 lopen. Er zijn veel pelgrims onderweg, o.a. een grote groep Italianen (foto). Zij lopen met een minimaal rugzakje van de Italian Tourist Club, en er rijdt een busje heen en weer voor verzorging. Soms volle zon, dan weer regen, dus poncho uit en aan.

In Ventas de Narón is een restaurant waar alle Italianen heen gaan en een bar waar wij ons te goed gaan doen aan een bocadillo met cola cao. Bij het plaatsje Ligonde staat een oude ‘cruceiro’, een stenen kruis met afbeeldingen van de kruisiging en het leven van Maria (foto). Dit soort kruisen is in Galicië nog op veel plaatsen te vinden. Ergens zien we twee fietsers die, midden op de weg, hun regenkleding uit doen. Het is een Nederlands echtpaar van Santiago op terugweg naar Nederland.

In het oude stadje Palas de Rei drinken we nog wat. Via een mooi pad gaan we verder. We passeren een Nederlands echtpaar. De man zit bij een muur zijn behoefte te doen, de vrouw staat er op de weg wat ongemakkelijk bij. Vol begrip gaan we snel verder. In het dorp San Xulian staan verschillende mooie ‘hórreos’ , kenmerkende Galicische maïsopslagplaatsen die op een verhoging zijn gebouwd (foto).

Om ongeveer 17.45 zijn we in het gehucht Coto. Het ligt aan de N547. Er is een restaurant dat “Die Zwei Deutsch” heet, een hostal en een casa rural “Casa de los Somoza”. Dat laatste staat Kees erg aan, maar we hadden besloten 700 m verder te gaan overnachten in de gemeentelijke herberg Leboreiro. In ons gidsje wordt het beschreven als “Spartaans, 20 ligplaatsen op de grond”, maar je bent pelgrim of niet. In Leboreiro kunnen we het niet vinden, en niemand weet het daar. Toch vinden we een vrouw die zegt dat het gesloten is omdat degene die het moest schoonmaken niet betaald werd. Overmacht, dus lopen we terug naar de casa rural. We worden hartelijk ontvangen door de vrouw des huizes. Het is een zeer stijlvolle gelegenheid. We hebben een prachtige kamer. Er is ook een jong Deens echtpaar waarvan de vrouw behalve Deens ook Duits, Engels, Frans en Spaans spreekt. We eten in een kleine gezellige ruimte met open haard, want de eetzaal is te groot voor vier man. De moeder van de vrouw des huizes zit aan een tafel te fröbelen. Het diner (kippensoep / frites + gefrituurde kaasbolletjes + paprikaslierten met tonijn / taartje met whisky / 2x drankje van het huis / koffie na) wordt opgediend door de heer des huizes en smaakt heerlijk. Ontberingen wennen snel. Om 23.30 in bed.

• 29 April 2008 - 13:39

Mia & Loek:

Rustig aan mannen, het is niet ver meer.
    Jullie lekker in Spanje, wij morgen in Amsterdam voor Koninginnedag met kou, regen en windje 5, dat valt ook niet mee.
    Sterkte voor de laatste etappes! (2x29?)

• 29 April 2008 - 18:31

Paul Brinkman:

Dag Dik en Kees,vond jullie adres in een oud bericht van 5-9-07.Zie op de kaart dat jullie Santiago al dicht genaderd zijn. Volgende plaats Angolada? Nog even volhouden.Bridgeresultaten: vorige week 50 en gisteren 54 %. Kon beter.
    Morgen koninginnedag,kan oranjeminnend Nederland zijn hart ophalen. Heb zojuist een mooie wandeling in het bos gemaakt, ziet er nu fraai uit met dat jonge groen.
    Lijkt me toch wel fijn om spartaanse refugio's af te wisselen met onderkomens met een meer Bourgondisch karakter. Wensen jullie veel succes en sterkte bij het afleggen van de laatste etappes.
    Groeten van Magda en Paul

• 29 April 2008 - 18:32

Minka:

zo jullie schieten aardig op ! Zondag 4 mei Santiago dat zou haalbaar moeten zijn. Wij maken ons op voor de verjaardag van de koningin. We zullen een glaasje op jullie drinken.
    groetjes,

Emiel, Biko en Minka

• 29 April 2008 - 19:22

Gerrit:

Wens jullie goede aankomst; veel goeds bij het verblijf en straks een veilige thuisreis.
    Holland houdt zich koest en verlustigd zich morgen aan KONINGINNEDAG!!
    hartelijke groeten.

Gerrit Schouten

• 29 April 2008 - 19:27

Hein Janssen:

Door die laatste grote afstanden liggen jullie natuurlijk wel prachtig op schema. Jullie krijgen, zoals met de jullie bekende vierdaagse van Nijmegen, de laatste dag/dagen natuurlijk vleugels om de laatste kilometers te overbruggen. Hopelijk zien jullie als beloning in de kerk van Santiago het enorme "vliegende" wierooksvat.
    Paul heeft al de bridgepercentages van ons samen doorgegeven. Met Hein te Riele is precies 50% gescoord. Ik denk dat jij en ik in deze competitieronde op de vierde plaats zijn geëindigd.
    Wij wensen jullie veel sterkte voor het laatste stuk(je).
    Met heel veel groeten,
    Tonny en Hein.

Dik

Samen met mijn vriend (én buurman) Kees ben ik in 2006-2008 in 4 etappes van huis naar Santiago gelopen. We hebben dat als een geweldig avontuur ervaren. Verleden jaar, in mei 2011, hebben we de wandeldraad weer opgepakt door het Hadrian's Wall Path te lopen van Newcastle naar St. Bees. Dit jaar 2012 willen we in mei de Coast-to-Coast Walk van St. Bees naar Robin Hood's Bay gaan lopen. Ook die wil ik laten volgen via dikdaub.waarbenjij.nu. Om de thuisblijvers meer up-to-date te informeren met tekst en foto's heb ik een prepaid smartphone aangeschaft. Mijn hoop is dat er voldoende tijd en gelegenheid is om de site via WiFi dagelijks van nieuwe tekst en foto's te voorzien. Als proef wil ik in april een vakantie van een week van Ine en mij naar Zwitserland via deze site laten zien.

Actief sinds 23 Aug. 2006