24-4 Ponferrada - Villafranca (24 km) - Reisverslag uit Villafranca del Bierzo, Spanje van Dik Daub - WaarBenJij.nu 24-4 Ponferrada - Villafranca (24 km) - Reisverslag uit Villafranca del Bierzo, Spanje van Dik Daub - WaarBenJij.nu

24-4 Ponferrada - Villafranca (24 km)

Door: Dik Daub

Blijf op de hoogte en volg Dik

24 April 2008 | Spanje, Villafranca del Bierzo

In hotel, dus kunnen we uitslapen tot 9 uur. In de cafetaria in een kelder genieten we van een lekker ontbijtje. Voor € 2 kan ik in een grote kamer een uurtje internetten, het kasteel is toch niet zo vroeg open. Bij de Toerist Office halen we een stempel. Het is prachtig weer en we nemen alle tijd om het imposante kasteel te bezichtigen. Het kasteel is indrukwekkend en het uitzicht over de stad ook heel mooi (foto’s 5x). Om 12.30 verlaten we in korte broek en zonder trui Ponferrada. Twee uur later zijn we in Camponaraya. Na de gebruikelijke Cola Cao (chocolademelk) met bocadillo komen we in Fuentes Nuevas. Hier hebben vele huizen heel aparte donkere uitbouwsels, een soort dichte balkonnetjes (foto). Ook in andere plaatsen zien we ze.

Later komen we in een glooiend landschap met een mooi uitzicht op de heuvels en het Cantabrisch Gebergte. Overal zijn wijngaarden (foto). De zon brandt, het is heet. Het laatste stuk valt zwaar, er staat nog 4 km naar Villafranca del Bierzo, maar voor ons is het 7 km. Als we daar dan zijn is de nieuwe gemeentelijke herberg al vol. De andere grote particuliere albergue ziet er vervallen uit. Op het centrale plein is het gezellig druk. Kees wil in een hotel aan het plein. Ik ga op zoek naar een wat gunstiger geprijsde gelegenheid. Na een lange rondwandeling vind ik wel iets. Terug op het plein heeft Kees zich al geïnstalleerd op het terras in het gezelschap van 2 Duitsers, Toni en Joseph (Sep) uit respectievelijk Ulm en München. Ik leg me maar neer bij Hotel Franciska op het plein. Ook Franz en later Birgit sluiten aan. Dan een echtpaar uit Oostenrijk. Er wordt gegeten en gedronken. Ted loopt langs met een Duitser.

Kees nodigt Peter, een eenzame Engelsman uit de buurt van Liverpool, die goed Duits spreekt, ook uit aan onze tafel. Peter heeft vroeger in Egypte gewerkt bij een Duitse firma, vandaar. Zijn vrouw is overleden en hij heeft een reisbureau gevraagd naar een verzorgde reis waar hij niet alleen is, maar toch zijn zelfstandigheid bewaart. Hij loopt nu de Camino deels per voet, deels per auto of openbaar vervoer. Hotels zijn geregeld. We zullen hem nog vaak tegenkomen. Tegen elf uur liggen we in bed.

Dik

Samen met mijn vriend (én buurman) Kees ben ik in 2006-2008 in 4 etappes van huis naar Santiago gelopen. We hebben dat als een geweldig avontuur ervaren. Verleden jaar, in mei 2011, hebben we de wandeldraad weer opgepakt door het Hadrian's Wall Path te lopen van Newcastle naar St. Bees. Dit jaar 2012 willen we in mei de Coast-to-Coast Walk van St. Bees naar Robin Hood's Bay gaan lopen. Ook die wil ik laten volgen via dikdaub.waarbenjij.nu. Om de thuisblijvers meer up-to-date te informeren met tekst en foto's heb ik een prepaid smartphone aangeschaft. Mijn hoop is dat er voldoende tijd en gelegenheid is om de site via WiFi dagelijks van nieuwe tekst en foto's te voorzien. Als proef wil ik in april een vakantie van een week van Ine en mij naar Zwitserland via deze site laten zien.

Actief sinds 23 Aug. 2006