Zaterdag 21-4 Bern, Markt en Aare - Reisverslag uit Bern, Zwitserland van Dik Daub - WaarBenJij.nu Zaterdag 21-4 Bern, Markt en Aare - Reisverslag uit Bern, Zwitserland van Dik Daub - WaarBenJij.nu

Zaterdag 21-4 Bern, Markt en Aare

Door: Dik Daub

Blijf op de hoogte en volg Dik

21 April 2012 | Zwitserland, Bern

Goed geslapen. Ine 37,5 C, voelt zich goed. Mooi ontbijt in Hotel "J & J". Beneden het appartement is "tingel kringel" voor 'bagels, kaffee & ganz schön süsses' (foto). Het schijnt goed te lopen, ook nu zit men met buiten Met bus naar Bärenplatz. Josephine legt ons het gebruik van stempelautomaat openbaar vervoer uit. Slenteren naar markt. Tapas (foto) en kaas (foto) zijn nodig. Er staat ergens een (elektrische) fietstaxi (foto), ontworpen door een kennis. Op de markt hebben ze in de straat wegzakkende zuilen met contacten voor de elektrische snoeren (foto). De markt is groot, en ook op plein voor het Parlement (foto). Zal bij ons niet zo snel gebeuren.
Langs de beroemde Zytglogge komen we in de Münstergasse. Daar is op zaterdag de vleesmarkt (foto) en dus moeten worstjes gekocht worden. We belanden op de Münsterplatz. Hier staat de kathedraal (1431). Ook is er een fontijn, de Mosesbrunnen (16e eeuw). Het stelt Moses voor met in zijn linkerhand de tafels met de 10 geboden (foto). Een meisje drinkt het water uit de fontijn (foto). Ook musjes pikken af en toe wat water mee (foto). Dik, Josephine en Javier moeten nu ook drinken (foto's).
Achter de kathedraal ligt een groot plein, het Münsterplatform. Javier ziet een poes en moet er dan mee spelen (foto). Van het platform kijk je neer op de karakteristieke daken van de huizen langs de 32 m lager gelegen Aare (foto). Om daar te komen gaan we met een elektrische lift uit 1897, door de bevolking Senkeltram genoemd (foto).
We lopen langs oever van de Aare (foto). Het water is helder. We zien ergens een stapeltje creditcards en andere pasjes op de bodem liggen. Waarschijnlijk gestolen.
We lopen stroomopwaarts naar een nog gesloten zwembad. Het uitgebreide complex is gratis. Er staat een vreemd bord (foto: Männerabteil. Nur Frauen und Kinder kein Durchgang"). Er staat een beeld van een beer (foto). Er zijn trapjes om het water in en uit te gaan (foto). Het is een prima plek om je spulletjes in een kluis achter te laten, een eind stroomopwaarts te lopen om vervolgens te water te gaan en je door de stroom te laten terugslepen. Het is wel nodig om op tijd naar de kant te gaan (foto). Nu is het niet aan te raden, de temperatuur van de Aare is 9 ºC (foto).
We drinken koffie met warme chocoladetaart met slagroom. Terug moeten we met de Marzili-bahn omhoog. Ergens staat nog een oud exemplaar van een coupé die met watertanks werken (foto). Wij gaan met een modern exemplaar van de Drahtseilbahn (foto's). Bij het oversteken van de zeer rustige Bundesgasse zien we weer das Bundeshaus. Josephine en Javier maken weer iets lekkers klaar.

• 21 April 2012 - 17:00

Loek De Jonge:

Beste Dik,
    Ik begrijp de route van jullie reis niet. Zijn jullie nu aan het treinen of aan het lopen en waar naartoe?
    Hoe dan ook, goede reis en ook de groeten aan Ine, want die hebben we lang niet gezien. Ook beterschap voor haar.
    Mia en Loek

• 21 April 2012 - 21:53

Minka:

Hallo daar! Wat leuk om jullie op de foto's te zien. Dikke kus voor jullie allemaal. Tot gauw. Liefs van ons,
    de mannen en ik

• 21 April 2012 - 22:55

Gerrit:

veel mooie foto's en vooal goede berichten over Ine d'r gezondheid. Geniet ervan!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dik

Samen met mijn vriend (én buurman) Kees ben ik in 2006-2008 in 4 etappes van huis naar Santiago gelopen. We hebben dat als een geweldig avontuur ervaren. Verleden jaar, in mei 2011, hebben we de wandeldraad weer opgepakt door het Hadrian's Wall Path te lopen van Newcastle naar St. Bees. Dit jaar 2012 willen we in mei de Coast-to-Coast Walk van St. Bees naar Robin Hood's Bay gaan lopen. Ook die wil ik laten volgen via dikdaub.waarbenjij.nu. Om de thuisblijvers meer up-to-date te informeren met tekst en foto's heb ik een prepaid smartphone aangeschaft. Mijn hoop is dat er voldoende tijd en gelegenheid is om de site via WiFi dagelijks van nieuwe tekst en foto's te voorzien. Als proef wil ik in april een vakantie van een week van Ine en mij naar Zwitserland via deze site laten zien.

Actief sinds 23 Aug. 2006